Engresca't 2016

Aquesta vuitena edició teníem l’objectiu de seguir fent créixer el concurs i per això vam escollir una sala amb molt de renom, Apolo 2. El dia de la final es va batre el rècord d’assistència.

Es van mantenir els col·laboradors de l’anterior edició i, per tant, es van poder repetir els genials premis que ens ofereixen. A més, se’n van poder afegir alguns més ja que es va disposar d’un augment de pressupost gràcies a Ron Ritual. Aquests nous premis consistiren, bàsicament, en vals econòmics per invertir en material musical. La col·laboració amb Red Bull va aportar un premi nou per als DJ guanyadors: una masterclass.

La votació popular, tant en grups com en DJ, va ser molt sonada ja que fins ben bé l’últim dia ningú sabia qui es classificaria. Finalment, pel que respecta als grups, ho van fer Xarxa i The Botswanas, tot i que va ser molt ajustat. La parella de DJ guanyadora de la votació popular va ser KevinRams&FerranDiaz.

A la votació interna de l’associació Telecogresca, juntament amb la dels nostres col·laboradors, van sortir classificats Bul Kak i Ruido Ilegal en la categoria de grups i Bonk3rs i Jvst Us per als DJ.

El dia de la final es presentava com una novetat, envoltada de nervis però sobretot d’il·lusió. El format dels últims anys es mantenia ferm, intercalant grups i DJ. De la mateixa manera que en la votació popular, la final també va estar molt ajustada i va ser el públic qui va acabar decidint el guanyador de l’edició 2016: els mallorquins XARXA, que havien inundat la sala de fans. The Botswanas van quedar en segon lloc. Pel que fa als DJ també va ser molt emocionant, i el jurat, després d’estar molta estona debatent, va acabar escollint BONK3RS. A diferència d’altres anys es va escollir el segon classificat: JVST US, i els hi van oferir la possibilitat de fer una sessió una nit a l’Apolo.

Una final d’èxit que corrobora que la qualitat musical dels grups i DJ és millor cada any, i que això només fa que créixer.

Entrevistes

1. Per què et vas apuntar al concurs? Com te'n vas assabentar?

Ens vam apuntar al concurs, ja que era una manera de donar-nos a conèixer com a DJs, i alhora és una gran oportunitat estar al festival de la Telecogresca.
Nosaltres ens en vam assabentar gràcies a un amic que va veure una publicació vostra sobre el concurs, i llavors ens ho va passar i ens vam apuntar.

2. Quina ha estat la teva experiència del concurs?

Pel que fa a les votacions va ser tot molt competitiu, ja que fins a l’últim moment no vam saber qui quedava per sobre de l’altre. Tot i quedar segons a les votacions, vam arribar a la final per votació del jurat.

A la final, a la Sala Apolo, vam ser els últims en tocar i la cosa va estar molt emocionant i igualada.

Al moment en que van dir el guanyador, va ser molt emotiu ja que en teníem moltes ganes i vam fer-hi tot el que vam poder per guanyar.

3. Què t'ha suposat participar a l'Engresca't?

Participar a l’Engresca’t ens ha suposat que la gent ens donés molt suport i sobre tot, posar-hi moltes ganes per poder aconseguir el nostre objectiu de guanyar el concurs.

4. Recomanaries a altres DJ que hi participessin?

Ho recomanaria 100% ja que és un gran premi i una gran experiència punxar en aquest festival i compartir cartell amb grans artistes i grups.

5. Què en penses dels premis del concurs?

Els premis del concurs són molt correctes, primerament la oportunitat de tocar al festival va ser molt bona i inoblidable. En segon lloc, el curs a EUMES, tot i ser un duo DJ, i que només ens regalessin un sol curs, ens van ensenyar moltes coses les quals apliquem per produir les nostres cançons i també va ser una bona experiència. I tant el val per compra de material com la masterlclass ens semblen molt bons premis.

6. Què t'ha suposat tocar a la Telecogresca?

Actuar a la Telecogresca ens va suposar dedicar temps en fer un recull de les cançons que voliem tocar, ja que era una actuació molt important per nosaltres i voliem transmetre a la gent la nostra música. A més ens ha suposat compartir cartell amb artistes molt importants, com és el cas de VINAI.

1. Per què us vau apuntar al concurs? Com us en vau assabentar?

Ens vam apuntar per intentar aconseguir fer-nos un lloc la escena de la música electrònica catalana. Ens vam assabentar per xarxes socials.

2. Quina ha estat la vostra experiència del concurs?

Va ser una experiència força gratificant poder actuar davant de tanta gent.

3. Què us ha suposat participar a l'Engresca't?

Veure que tenim capacitat per demostrar el que valem.

4. Recomanaríeu a altres DJ que hi participessin?

Potser.

5. Què en penseu dels premis del concurs?

Els premis estan força bé.

6. Què t'ha suposat tocar a la Telecogresca?

Actuar a la Telecogresca ens va suposar dedicar temps en fer un recull de les cançons que voliem tocar, ja que era una actuació molt important per nosaltres i voliem transmetre a la gent la nostra música. A més ens ha suposat compartir cartell amb artistes molt importants, com és el cas de VINAI.

1. Per què us vau apuntar al concurs? Com us en vau assabentar?

Principalment per dos motius: En primer lloc el premi. L'oportunitat de tocar a la Telecogresca i compartir cartell amb grans artistes ens motivava moltíssim. En segon lloc, la promoció. Just acabavem d'estrenar el primer EP i necessitavem una via per compartir-lo i aquest concurs, amb tants seguidors, era una manera. Ens vam assabentar perquè coneixiem el concurs d'anys anteriors i per falta de mitjans no ens hi haviem pogut presentar. Segurament ens va agafar un poc verds però va ser una gran experiència.

2. Quina ha estat la vostra experiència del concurs?

Boníssima però agredolça pel fet que vam perdre. Som bastant ambiciosos i veure l'actuació posteriorment va ser un punt d'inflexió i ens va ajudar molt a millorar. Segurament, ens va faltar un any de maduració als escenaris per a tenir opcions de guanyar.

3. Què us ha suposat participar a l'Engresca't?

Sembla que ja hem respós en el correu anterior. Doncs bàsicament per veure fins a quin punt estavem lluny de ser el que volem ser.

4. Recomanaríeu a altres grups que hi participessin?

Sense cap mena de dubte. La veritat és que el procés de selecció és dur, degut al nombre de participants. Tot i així l'oportunitat de jugar't-ho tot en directe, a una sala com Apolo, és molt estimulant.

5. Què en penseu dels premis del concurs?

És el millor del concurs. Pensar en tot moment que si guanyes podràs compartir backstage amb gent que admires et fa voler seguir assajant, tocant, perfeccionant... A més, veure a grups com Bonobos, per als quals l'Engrescat va ser la seva catapulta, arribant a guanyar l'Enderrock... Poc més a dir.

1. Per què us vau apuntar al concurs? Com us en vau assabentar?

Ja coneixíem que es feia la Telecogresca, per companys que havien tocat algun any i per alguna vegada que hem assistit com a públic. Des de l'organització ens vau recomanar que ens inscrivíssim al concurs i després de meditar-ho així ho vam fer.

2. Quina ha estat la vostra experiència del concurs?

Participar en aquest esdeveniment ens ha aportat diferents punts de vista de tot el procés. Per part de l'organització hem vist que hi ha molta feina darrera i nosaltres, com a grup, ens vam sentir molt còmodes i acompanyats durant tot el procés, des de la notificació de la selecció fins al final, i això és una cosa a agrair.

La nit del concert, vam veure que per als assistents estava tot molt ben plantejat, ja que en cap moment es quedaven sense veure música en directe (dj's i grups alternats, amb el qual la música no cesava) i també podien participar votant als artistes de la final.

Pel que fa a la banda, ens ho vam jugar tot a una carta. Pocs dies abans de l'actuació Fran , cantant i guitarra, va tindre un contratemps i per raons personals no va poder assistir. LLavors vam decidir fer una petita restructuració per no deixar penjada a l'organització e intentar donar el màxim com fem cada nit que toquem.

No vam guanyar ni tampoc vam aconseguir el segon lloc, però així són els concursos!

3. Què us ha suposat participar a l'Engresca't?

Creiem que està molt bé tot el tema de promoció que feu tant a l'esdeveniment com als grups amb els vídeos, de presentació i del concert, i el fet d'aconseguir una sala de renom de Barcelona per poder realitzar la final. A més a més, també s'agraeix que els grups disposin dels vídeos en format digital temps abans de publicar-los.

Participar també ens ha ajudat a reflexionar sobre alguns aspectes de la banda.

4. Recomanaríeu a altres grups que hi participessin?

Creiem que depenen molt del que busquin els grups. Nosaltres particularment no acostumem a tocar en concursos, tot i que aquesta vegada vam fer una excepció.

5. Què en penseu dels premis del concurs?

Desde el nostre punt de vista seria d'agrair que per a pròximes edicions, en comptes de crear premis encara millors dels que hi ha ara, intentar ajudar als artistes, ni que sigui un mínim, amb les despeses que puguin tindre.

1. Per què us vau apuntar al concurs? Com us en vau assabentar?

Ens vam apuntar al concurs perquè un membre de l'organització, que havíem conegut a través del grup Skabòries, ens va demanar permís per fer servir una cançó nostra pel vídeo promocional del concurs. Així en vam saber de l'existència i vam decidir d'apuntar-nos-hi.

2. Quina ha estat la vostra experiència del concurs?

L'experiència va ser molt positiva. Ens va engrescar l'èmfasi de l'organitació, el contacte continuat per correu; és nota el bagatge i això és fantàstic perquè com a grup no t'has de preocupar de gaire cosa més que fer spam durant les votacions i preparar l'actuació de la final. Tota la parafernàlia de les entrevistes i el vídeo del concert també és molt maca (seguim desenvolupant al punt següent). Hem participat a prous concursos durant aquests quasi sis anys, i l'Engresca't és, de lluny, el més ben treballat, el més transparent, el més gratificant i el que té una dotació de premis més atractiva.

3. Què us ha suposat participar a l'Engresca't?

Diverses coses: en un primer moment, les votacions ens van fer engegar una maquinària propagandística esbojarrada de la qual vam obtenir un rèdit sense precedents a les xarxes socials pel que fa a nous seguidors (vam crèxier a ritme d'uns quaranta nous seguidors per setmana, cosa que no ha tornat a passar nid e bon tros). Ens va pujar molt la moral arribar a la final per votació popular com el grup més votat perquè les nostres expectatives, en el millor dels casos, era arribar-hi com a grup seleccionat pel jurat (inicialment no ens véiem capaços de competir en suport popular amb els altres participants). Una vegada classificats per la final, la pressió ens va fer posar les pil·les amb el directe: controlar el timing, concentrar el repertori en 25 minuts, mantenir la tensió musical i escènica atesa la brevetat de l'actuació, etc. En resum, vam pulir moltes coses del directe per la urgència del concert.

4. Recomanaríeu a altres grups que hi participessin?

Recomanaríem el concurs, l'hem recomanat i ens consta que s'hi han apuntat bandes amigues que han sabut de la nostra bona experiència.

5. Què en penseu dels premis del concurs?

Estan molt bé. Encara no hem visitat Casafont Records, però fa molt bona pinta. L'única cosa que pensam que s'hauria de corregir és la remuneració per les possibles actuacions en les següents edicions del Festival; haurien d'anar en relació al nombre d'integrants de la banda.

6. Què ha suposat per vosaltres tocar a la Telecogresca?

Diverses coses. En primer lloc, trepitjar un festival de veritat on tot (o quasi tot) està més que pensat. Molts organitzadors de concerts haurien de venir a prendre nota de la Telecogresca; cert que teniu molts recursos, però com a músic et sents atès, i tenir una persona a disposació del músic no és una qüestió de pressupost sinó de voluntat organitzativa, en aquest sentit un deu. Per nosaltres tocar a la Telecogresca era un premi, així que no vam arribar-hi amb cap mena d'espectativa. El nostre dia que durarà anys va ser la final de l'Engresca't a l'Apolo 2; la sala a rebentar de mallorquins amics, la sensació de l'olla a pressió. El parc del Fòrum és molt gran i sabíem sobradament que ens el trobaríem prou buit. Naturalment vam gaudir de l'experiència de tocar al festival, però entenent tocar en sentit ampli, no només el moment de l'actuació, sinó les setmanes prèvies amb el nostre nom apareixent en cartells per tot Barcelona, les proves de so, l'equip increïble, la il·luminació, els espais reservats, en definitiva, veure com funciona un festival de veritat per dintre. Amb els mesos hem vist que "haver tocat a la Telecogresca" és un trofeu a la vitrina que el públic i els mitjans de comunicació valoren a l'hora de referir-se a tu; és com un segell que et permet requerir certes coses quan vas a tocar a espais modests (el nostre terreny de joc habitual). Des del primer moment vam tenir clar que el transcurs del grup no canviaria d'un dia a un altre per haver tocat a la Telecogresca, igual com no l'han canviat altres fites del grup. Però al cap i a la fi les fites estan per avaluar el progrés de la banda amb perspectiva, i en això tocar a la Telecogresca sí que marca un abans i un després.

Totes les fotos

Altres edicions anteriors

Engresca't 2016
Llegir més
Engresca't 2015
Llegir més
Engresca't 2014
Llegir més
Engresca't 2013
Llegir més
Engresca't 2012
Llegir més
Engresca't 2011
Llegir més
Engresca't 2010
Llegir més
Engresca't 2009
Llegir més